Kesedihan Menyelubungi PAS Kawasan Jerantut ...


 Tanggal 18.2.2010, PAS Kawasan Jerantut berada dalam suasana cukup sedih dan hiba. Pada jam lebih kurang 5.05 petang, Saudara Yazib Sulong, Setiausaha Kerja PAS Kawasan Jerantut telah kembali ke rahmatullah untuk selama-lamanya.

Ya…sebagai manusia biasa, Islam tetap meraikan naluri setiap insan yang merasa sedih bila orang yang disayangi pergi buat selama-lamanya. Kenapa harus
bersedih. Bagi yang mengenali beliau, tentu soalan demikian tidak akan disuarakan.

(Dato' Tuan Ibrahim & Dr. Hamzah sedang solat jenazah. Turut serta Ketua Muslimat PAS Pusat, Ustazah Nururida, Nik Dah (Bekas Ketua Muslimat Jerantut dan Ustazah Roswati, SU Muslimat PAS jerantut.)

Beliau bukan sahaja sebagai Setiausaha Kerja seperti kebanyakan orang lain tetapi adalah petugas PAS Kawasan Jerantut yang boleh dikategorikan sebagai petugas sepenuh masa walaupun hanya menerima bayaran saguhati bulanan yang tidak setimpal dengan kerjanya. Beliau jugalah petugas yang menyediakan masakan bila mana ada program resmi PAS di Kompleks Imam Al Syafie’ (KIAS) Temin, Jerantut termasuk program anjuran PAS Negeri Pahang.


Pendekata, bukan sahaja PAS Jerantut malah petugas PAS Pahang mungkin terasa kehilangannya lebih-lebih lagi kerana masakan yang disediakannya bila ada program PAS Peringkat Negeri, sentiasa menjadi sebutan orang ramai.


Sewaktu di Hospital Jerantut, YDP PAS Kawasan, Dr. Hamzah Jaaffar kelihatan sentiasa dalam keadaan sebak sehingga sewaktu membacakan doa sebelum dibawa pulang ke rumah allahyarham, beliau tidak dapat membacanya dengan suara yang baik lantaran terlalu sedih sehingga menitiskan airmata.

Dr. Hamzah yang juga Timbalan Pesuruhjaya PAS Pahang, menyatakan beliau merasa suatu kehilangan seorang yang amat penting bagi PAS Jeantut kerana allahyarham boleh dianggap sebagai petugas serba boleh di mana beliau bukan sahaja bertugas di pejabat sebagai Setiausaha Kerja tetapi beliau juga mengurus masakan terutamanya menyediakan masakan berbuka puasa setiap hari Isnin di KIAS. Kehilangannya bagaikan kehilangan 3 orang perugas PAS Kawasan Jerantut.

(Dr. Hamzah tidak dapat menahan perasaannya. Kelihatan Balasubramanium dan Kaum India yang lain turut bersama buat kali terakhir sebelum jenazah dikebumikan)


Kesedihan juga turut menyelubungi pimpoinan PAS Kawasan yang lain terutamanya Tuan Hj. Rauf, Penolong Setiausaha PAS Kawasan sehingga beliau terpaksa mengambil cuti selama sebulan disebabkan kerana hubungan beliau yang begitu rapat dengan allahyarham selama lebih 12 tahun.

Walau bagaimanapun, pemergiannya tetap dalam keadaan mulia kerana Allah swt menjemputnya dalam keadaan beliau berada dalam jamaah.

Lebih 300 orang telah datang menziarahi beliau sewaktu jenazahnya hendak disolat dan dikebumikan. Antara pimpinan yang hadir ialah Dato’ Tuan Ibrahim Tuan Man, Naib Presiden PAS, Ustazah Nuridah Salleh, Ketua Muslimat PAS Pusat, Saudara Roslan Zainal, Setiausaha Perhubungan PAS Pahang dan beberapa pimpinan PAS Pahang dan PAS Jerantut yang lain. Selain daripada itu, masyarakat Kaum India dan Tionghua juga turut serta menziarahi jenazahnya termasuk En. Balasubramanium, Pengerusi Kelab Penyokong PAS (Kaum India) Malaysia.
Semuga Allah swt menempati beliau di kalangan orang-orang yang soleh bersama para anbia’ dan siddiqin. Mudah-mudahan Allah swt merahmati beliau dan mendapat keampunan di sisiNya. PAS Kawasan Jerantut merakamkan ucapan takziah kepada isteri dan seluruh keluarga allahyarham.Al Fatihah untuk beliau.(Gambar atas: antara yang hadir sedang memerhati jenazah dinaikkan ke atas kenderaan untuk dikebumikan. Gambar bawah : Kelihatan Puan Hasnah, Ketua Muslimat PAS Jerantut, Ustaz Wahab, Bendahari dan Ustaz Taufik, Ketua Penerangan PAS Kawasan Jerantut)
Antara yang hadir lagi : Sdr. Roslan Zainal, SU Perhubungan PAS Pahang dan beberapa orang anggota polis yang sering berurusan dengan allahyarham.
Deretan kereta lebih kurang 1 KM di kiri kanan jalanraya
Ustazah Nuridah, Dr. Hamzah dan En. Bala
Ustazah Nuridah, Puan Hasnah & Ustazah Roswati
(Suasana selepas solat jenazah)

    0 ulasan:

    Catat Ulasan